Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

26 Απρ 2012

αγκινάρες με ρύζι λαπά

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
αγκινάρες με ρύζι λαπά http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Χορταστική και νόστιμη συνταγή χωρίς λάδι, για όσους νηστεύουν ή κάνουν δίαιτα. Λιτή, απέριττη και καθαρή γεύση.

Υλικά
3-4 αγκινάρες
1 φλυτζάνι του καφέ ρύζι γλασέ
3 κούπες του τσαγιού νερό για το βράσιμο
χυμός απο 1 λεμόνι
1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλεύρι
αλάτι

Παρασκευή
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις κόβουμε σε κομμάτια (2-4 την κάθε μια)
Βάζουμε το νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε και τις αγκινάρες μέσα.
Όταν χουχλάξει το νερό προσθέτουμε το ρύζι και το αλάτι.
Το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά.
Στη συνέχεια, ξινίζουμε το φαγητό: ανακατεύουμε δηλαδή το χυμό από ένα λεμόνι με λίγο αλευράκι, αραιώνουμε με ζουμί από το ρύζι και το ρίχνουμε στο φαγητό.
Το αφήνουμε να φουσκώσει και το τρώμε.
Συνοδεύεται ωραία με ελιές ψιλές.

Πως καθαρίζουμε τις αγκινάρες:
Για να καθαρίσουμε τις αγκινάρες καλύτερα να φορέσουμε γάντια επειδή μαυρίζουν τα χέρια.
Στην αρχή αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι τα σκληρά εξωτερικά φύλλα της αγκινάρας κόβοντάς τα έτσι που να μην βγαίνει μαζί και η ψίχα.
Όταν φτάσουμε στα τρυφερά εσωτερικά φύλλα γυρίζουμε την αγκινάρα ανάποδα (με το κεφάλι προς τα κάτω) κόβουμε το κοτσάνι ώστε να μείνει 2-3 δάχτυλα και το καθαρίζουμε με το μαχαίρι από την εξωτερική σκληρή φλούδα.
Συνεχίζουμε κόβοντας και τα υπόλοιπα πράσινα σκληρά υπολείμματα των φύλλων κυκλικά έτσι ώστε να μείνει το κωνικό σχήμα της καθαρής τρυφερής αγκινάρας με μια φούντα φύλλα στην καρδιά.
Τέλος κόβουμε τις άκρες και από τα μεσαία αυτά φύλλα και χωρίζουμε την αγκινάρα στη μέση.
Με το μαχαιράκι καθαρίζουμε και το χνούδι, εκτός κι αν είναι πολύ τρυφερό που μπορούμε και να το αφήσουμε.
Τρίβουμε την αγκινάρα με μια λεμονόκουπα για να μη μαυρίσει (μαυρίζει αμέσως στην επαφή με τον αέρα) και τη ρίχνουμε σε νερό με λεμόνι μέχρι να τη μαγειρέψουμε.

1 σχόλιο:

  1. Έβαλα και μου τις έφκιαξε η γυναικα μου γιατί δεν ήθελα λαπά σκέτο και μαρεσε πολυ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή