Καλώς ήρθατε


στο νοτιότερο άκρο της Μεσσηνίας, στο ακρωτήρι Ακρίτας...
οι συνταγές σαν κομμάτι ζωής όχι σαν δοσολογία υλικών θα μας ψιθυρίσουνε πώς ζούσανε τα χωριά μας πριν γίνουμε όλοι πρωτευουσιάνοι…

17 Οκτ 2012

κλαστάδες (πράσινες ελιές σπαστές)

http://syntagesapokatina.blogspot.gr
κλαστάδες πράσινες ελιές τσακιστές http://syntagesapokatina.blogspot.gr

Φτιάξτε κι εσείς ελιές τσακιστές, τις δικές σας σπιτικές ελιές, η γεύση και η ποιότητα των οποίων δεν έχουν καμία σχέση με αυτές του εμπορίου.

Υλικά
2 κιλά ελιές πράσινες
1 χούφτα αλάτι χοντρό
4-5 λεμόνια
ρίγανη
λίγο λάδι


παρασκευή
Μαζεύουμε τις ελιές, πράσινες.
Πρέπει να είναι άσπρες. Ούτε μαύρες ούτε μελισσές.
Συνήθως σπάζουμε (χρησιμοποιούμε) από τις χοντρολιές προτού μαυρίσουνε, δηλαδή στο τέλος Σεπτέβρη, αρχές Οκτώβρη.
Μπορούμε να σπάσουμε και από τις ψιλές ελιές, αλλά είναι πιο δύσκολο να τις διαλέξουμε αυτές, γιατί πρέπει να είναι καλές, όχι τίποτα ρεψιασμένες.
Λοιπόν, για να φτιάξεις τις κλαστάδες, θα τις μαζέψεις τις ελιές άσπρες και θα τις σπάσεις.
Εγώ τις σπάζω με μια πέτρα να σκάσει καλά η φλύδα να φανεί το κουκούτσι.
Ύστερα θα τις βάλεις στο νερό και θα τις αλλάζεις κάθε μέρα.
Το νερό πρέπει να τις σκεπάζει καλά.
Θα τις αλλάζεις το νερό μέχρι να ξεπικρίσουνε.
Αυτό θα το καταλάβεις, αν έχουνε δηλαδή ξεπικρίσει αν τις δοκιμάσεις.
Τότε θα τις βγάλεις από το νερό, θα τις σουρώσεις στο σουρωτήρι να στραγγίξει καλά - κανένα μισάωρο περίπου - και θα τις βάλεις μετά στη λεκάνη για να τις αλατίσεις.
Λίγο περισσότερο αλάτι απ’ ό,τι ρίχνεις στο φαγητό.
Σε μια άλλη λεκάνη θα ρίξεις πολύ λεμόνι και ρίγανη και λίγο λαδάκι
Θα το δείρεις (χτυπήσεις) και θα το ρίξεις μέσα στη λεκάνη με τις ελιές.
Πρέπει να το ανακατέψεις να πάει παντού και θα το αφήσεις.
Μόλις λιώσει το αλάτι σε 1-2 ώρες θα βάλεις τις ελιές στο βάζο σου. από πάνω θα ρίξεις νερό να τις σκεπάσει.
Θα προσθέσεις λίγο λαδάκι και λίγο αλάτι.
Οι ελιές αυτές τρώγονται αμέσως.
Δεν κρατάνε.
Αν θέλεις να κρατήσουνε όλο το χρόνο πρέπει να τις κάνεις αλμυρές.
Αλλιώς θα λιώσουνε αν μείνουνε πολύ και δεν είναι καλές αν λιώσουνε.
Οι ελιές αυτές πρέπει να είναι σκληρές.
Κατίνα και Χρήστος Γούλας

1 σχόλιο:

  1. Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι είναι τόσο εύκολο να φτιάξει κανείς ελιές. Θα το δοκιμάσω μέσα στη βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή